Agilityhinder

Agility är en tävlingsidrott där både ägarens och hundens kvickhet och disciplin testas på en hinderbana.

Paret hund/ägare tävlar mot klockan. Ägaren leder sin hund genom en rad hinder som till exempel, staket, tunnlar, ramper, gungor, broar och slalomportar med syftet att visa hundens uppenbara intelligens och skicklighet.

Poängsättningen görs för både precision och hastighet. Banan är utformad för att utmana skickligheten, både tränarens och hundens. Det finns olika nivåer eller grader av konkurrens beroende på parets tidigare erfarenhet och framgång. Agility är en hundsport som för var dag blir större runt om i världen. Det är ett bra sätt att ha kul med sin hund förutom att både ägare och hund erhåller en god fysiskt kondition. Sporten är dessutom öppen för alla raser, storlekar och åldrar.

Historik

Agility föddes i Storbritannien i mitten av 70-talet som en uppvisning av hundens färdigheter under pausen av andra föreställningar eller evenemang. Med tiden blev den så populär att den blev till en egen sport. Mot slutet av 80-talet, nådde sporten USA och två år senare även Kanada, nuförtiden och under de senaste åren har den blivit världens största hundsport. Denna disciplin kräver en bra harmoni mellan hund och ägare. Den sistnämnde använder sig av röst- och handsignaler för att styra sin hund genom hinderbanan så noggrant och snabbt som möjligt.