En av de äldsta formerna av jakt med hund, är förmodligen att jaga med löshund efter älg, åtminstone i vår del av världen. Den moderna människan och stenåldersmänniskan jagar på liknande sätt, bortsett från att vi idag använder moderna vapen.

Det finns en mängd olika typer av jakthundar och vissa lämpar sig bättre för storvilt och andra för exempelvis topp jakt. De raser som framförallt är lämpliga vid älgjakt är jämthundar och gråhundar, men även hälleforsare, vit älghund, karelsk björnhund, hedehund och lajkor används vid älgjakten.

älgJämthunden har dubbelpäls med en isolerande korthårig underull och ett åtliggande täckhår, för att klara det kyliga klimatet. Jämten passar bra både för löshundsjakt och för ledhundsjakt. Rasen imponerar med sin otroliga uthållighet och för sin styrka och användes tidigare till jakt på lo, björn och skogsfågel, men nu mera oftast till älgjakten.

Gråhunden, Norsk älghund, är den andra vanligaste jakthunden efter jämten. Aveln i Sverige har främst inriktat sig på att få fram hundar med muskelstyrka och med egenskaper som mod och envishet. Även gråhunden har en dubbelpäls som ska vara tät och riklig. Gråhunden lämpar sig både för löshundsjakt och kan tränas till ledhundsjakt. Rasen användes tidigare som jakthund och boskapsvaktande vallhund, samt gårdshund.