När det är dags att skaffa hund så gäller det att tänka igenom alla sidor av att vara hundägare. Något väldigt viktigt att se över är hur länge och hur ofta din hund måste vara ensam hemma. Kan du ta med hunden på jobbet eller åka hem på lunchen för att rasta den.

Då hundar är djur som trivs i flock så vill de inte gärna vara ensamma hemma och det stöds även av svensk lag som fastställt att en hund inte får vara hemma utan tillsyn för länge. Man brukar säga att en vuxen hund klarar av att vara ensam cirka fem timmar om dagen, däremot kan du inte lämna en valp så länge utan den måste successivt tränas att vara ensam korta stunder.

Alla hundar är olika och vissa klarar av ensamheten utan problem och är trygg i att matte eller husse kommer hem inom kort och andra hundar kan bli stressade och klarar inte ens 10 minuter själv. Har man fler hundar hemma så kan det underlätta då de har sällskap av varandra och i vissa fall kanske även en katt som hunden trivs med. Har du inte möjlighet att rasta din hund under dagen när du arbetar så finns det på vissa orter möjlighet till hunddagis. Ska du åka bort en längre period så finns olika hundpensionat att välja mellan om man inte har någon vän eller släkting som kan passa hunden, så det finns många möjligheter men det gäller att kolla upp dem innan man skaffar hunden.