Frågan som inte har ett direkt svar. Men när man ser att ens hund och katt inte gillar varandra, vad kan man göra? Finns det något att göra?

Undersök hur de integrerar med varandra och se hur det går. Oftast ska hundar och katter socialiseras så mycket som möjligt från ung ålder för att vara van runt andra raser, barn och motsatta könet. Men ibland går det inte och då har man problem.

Om hunden eller katt gör riktiga utfall mot den andre så får man inte lämna dem ensam med varandra! Speciellt inte om det är en stor hund som gör utfall mot katten. Får hunden tag på katten kan den väldigt lätt bita ihjäl den. Så fort de är runt varandra måste du vara med.

Vill man inte lämna bort katten eller hunden så får man spärra av huset när man lämnar dem ensam. Se till att hunden har tillgång till mat och vatten och katten likadant, men de ska inte få tillgång till varandra. Låt ena vara på övervåningen och den andra på undervåningen, om det går.

Katter gillar att ha uppsikt och få vara ifred. Därför hittar man dem ofta upp i bokhyllor, julgranen och i träd. Köp en hög klätterställning åt katten där den kan komma undan hunden och andra som den inte gillar. Ställ gärna maten och vattnet högt upp också så den kan äta i lugn och ro. Hos Supercat kan du hitta klösträd i olika längder och små hus där katten kan krypa in och gömma sig.

Om hunden gör utfall mot katten måste den tränas. Kontakta en hundklubb och se om de erbjuder några kurser eller åtminstone kan ge några träningsråd. Något man kan göra hemma är att lära hunden att ignorera katten. När katten är nära så avleder du genast hundens uppmärksamhet när den fokuserar på katten. Gör den som du säger får hunden med beröm och kanske lite godis. Kommer den nära katten så leder du bort hunden och tillrättavisar den. Allting ska göra med mild hand så hunden inte blir rädd eller nervös runt dig eller katten.

Ge inte upp för fort! Man kan lära gamla hundar att sitta och katter är träningsbara om man har tålamod och bra kattgodis!