Vart hunden sover skiljer sig väldigt mycket från hushåll till hushåll. Vissa vet inget som är bättre än att gosa med vovven hela natten, medan andra har en nolltolerans mot att ha hunden i sängen.

Det finns mycket spridda åsikter om hur bra respektive dåligt det är att faktiskt ha hunden i sängen. Många påstår att en hund som sover i sängen kan bli aggressiv då den ska skydda sin matte eller husse. Andra säger istället att hunden blir trevligare och mer kärleksfull då den får ett starkare band till er som ‘flock’. Det är dock viktigt att du som ägare känner dig trygg och detsamma gäller med hunden. Enligt experter ska hunden ha tillgång till flera sovplatser som är utmärkta med en korg eller liknande som den kan gå till för att må som bäst.

När det kommer till valpar så säger istället de flesta djurvårdare att det är bra om de får sova i sängen. En valp som precis kommer från en kull är van vid att sova varmt och tätt ihop med de andra hundarna i kullen. Att sova med valpen ger den då en trygghet, och den lär sig på så sätt att din familj är den nya flocken. Man kan även se till att valpen har en sovplats bredvid din säng och ha kontakt med den hela natten genom handen eller liknande. På så sätt vänjer sig inte hunden vid att sova i sängen om man inte vill det i framtiden.