Ibland är det svårt att motstå att ge hunden ett smakprov när man själv sitter och äter något, vare sig det är mat eller snacks. Men det finns många saker man bör undvika att ge hundar.

10152043-hungriga-dora

Här följer en lista på allt man kan tänkas ge hunden och varför man inte borde:

  • Avokado – avokadon innehåller ett ämne som heter persin, vilket är ofarligt för människor, så länge man inte är allergisk, men för hundar kan stora mängder bli giftigt.
  • Lökväxter – dessa kan förstöra hundars röda blodkroppar, vilket leder till anemi. Det är inte lätt att veta vad som innehåller spår av lök, var därför vaksam om hunden visar symptom som svaghet, kräkningar, lågt intresse för mat, lägre energi och andfåddhet.
  • Vindruvor – detta inkluderar även russin, och kan ge njursvikt hos hundar, men det är oklart varför. Bara en liten mängd kan göra hundar ordentligt sjuka. Enklast är att inte ha vindruvor eller russin framme om man äger hund.
  • Kaki, plommon och persikor – här är det inte fruktköttet som är problemet utan deras frön och kärnor. Fröna från kaki kan orsaka inflammation i tunntarmen och tarmobstruktion. Kärnorna i persikor och plommon innehåller cyanid, och medan det är giftigt för både människor och hundar så äter inte människor kärnorna.
  • Macadamianötter – dessa nötter kan faktiskt vara dödliga, bara ett fåtal kan förgifta hunden. Symptom på detta inkluderar muskeldarrningar, kräkningar, höjd kroppstemperatur, snabb puls och svaghet/förlamning i bakdelen. Choklad med macadamianötter är dessutom ännu värre.
  • Choklad – ett av de mer välkända saker som kan vara dödligt för hundar. Ämnet i choklad som är skadligt för hundar heter teobromin och finns i allt från mörk till vit choklad. Bara lite grann kan ge hunden kräkningar, diarré och extrem törst, och mer än så kan leda till onormal hjärtrytm, skakningar och kramper.
  • Mjölkprodukter – dessa kan ge hunden diarré och andra magproblem, men även ge den andra allergier mot födoämnen.
  • Salt – detta inkluderar salt mat och snacks som chips. För mycket salt kan leda till ökad törst och urinering bland hundar, men kan även orsaka saltförgiftning. Symptom inkluderar kräkning, diarré, darrningar, kramper och depression.
  • Socker – precis som för människor kan socker leda till fetma, diabetes och tandproblem.

9430157-dog-biscuits-and-treats

Istället för att mata hunden från middagsbordet eller med sina snacks kan man köpa riktigt hundgodis. Populära saker att ge sin hund som godis är ”strips”, torkade köttbitar som ofta smakar biff eller kyckling, och något som kallas ”lick treat”, en flaska med vätska som är smaksatt som till exempel bacon och med en roller, påminner om en deodorantflaska. Är praktiskt att ha i fickan och kan användas som belöning genom att helt enkelt låta hunden slicka på den. Man bör prova olika sorters hundgodis och se vad sin gillar bäst.