Hundvalp

Alla valpar är bedårande och gulliga, men när vi väljer en, måste vi titta på mycket mer än dess söta utseende.

Det är inte lämpligt att välja en valp under sex eller sju veckor, eftersom de ännu inte är självförsörjande och fortfarande behöver sin mor för att lära sig umgås och erhålla en god karaktär – det vill säga, lära sig socialisera med både andra hundar och människor.

Vi måste vara tydliga i våra önskemål om kön, storlek, ras, typ av päls, och vilka funktioner valpen bör utföra vid vår sida.

När det gäller vår framtida hunds kön, har både hanar och honor sina för- och nackdelar:

  • Hanar kan vara mer dominerande och oberoende, samt att de behöver urinera för att markera sitt territorium.
  • Honor löper var sjätte månad i genomsnitt (beroende på ras; pudlar, till exempel, löper i snitt vardera 250 dagar), det finns risk för en oönskad dräktighet eller psykologiska dräktigheter.

Efter våra, och hundens, behov, vårt sätt att leva och utrymmet där vi bor, bör vi välja storlek, ras och päls på valpen. Det rekommenderas inte till exempel att välja en stor ras för en liten lägenhet. Om vi trots detta fortfarande vill ha en stor hund, måste vi ta ansvar för att ge hunden den mängd motion som dess ras kräver och fylla rasens behov. Om vi till exempel inte är så aktiva eller gillar ett tyst och lugnt liv, bör vi inte välja en jakthund eller en terrier, eftersom dessa kan göra oss smått galna.