Uppmärksam hundvalp

Tänk på att din valp börjar lära sig saker från det första ögonblick den anländer till ditt hem. Vad du än gör, kommer den att observera och lära sig. De första dagarna innebär huvudsakligen en enorm och plötslig förändring i valpens liv.

Eftersom valpen fortfarande är mycket ung behöver du inte börja med att ge honom en alltför seriös utbildning.

Men en sak bör du ha klart för dig. Valpen kommer att börja agera, att göra alla möjliga saker, och att observera de omedelbara resultat dess handlingar innebär. Detta resultat kan för valpen vara positivt, negativt eller neutralt. Det som producerar ett positivt resultat kommer valpen att upprepa, det som innebär ett negativt eller neutralt resultat kommer valpen däremot inte att upprepa i det första taget.

Ett exempel: Valpen är på väg till till dig för att hälsa. Valpen kan klättra på dig, om du vid detta tillfälle gör något som valpen gillar kommer den att lära sig att alltid klättra på dig. Om du däremot inte reagerar på något sätt blir det meningslöst för valpen, om du ger honom en knuff blir det negativt och kommer med tiden inte att upprepas alls. Det är dock inte nödvändigt att de ger valpen en knuff, reagerar du inte på något sätt och väntar tills den har sina fyra tassar på golvet igen för att hälsa så kommer valpen att lära sig att även om den inte sätter fötterna på dig så får den ändå din uppmärksamhet och din beröring.